POWIATOWA SPOŁECZNA RADA DS OSÓB NIEPEŁNOPSRAWNYCH PRZY PREZYDENCIE MIASTA KRAKOWA

Dyrektor Fundacji Małgorzata Felger po 12 latach (3 kadencjach) w Powiatowej Społecznej Radzie ds Osób Niepełnosprawnych przy Prezydencie Miasta Krakowa zakończyła swoja działalność w niej i pozwalamy sobie wkleić sprawozdanie z ostatniej kadencji.

Przygotowane przez sekretarz  Powiatowej Rady Panią Turek Małgorzatę

Sprawozdanie z działalności Powiatowej Rady d/s Osób Niepełnosprawnych przy Prezydencie Miasta Krakowa za okres 2019 – 2023 z dniem 27.12.2019r. zostało podpisane ZARZĄDZENIE Nr 3520/2019 PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie powołania Powiatowej Społecznej Rady ds. Osób Niepełnosprawnych przy Prezydencie Miasta Krakowa na kadencję 2020-2023, w skład której weszli przedstawiciele następujących organizacji działających w środowisku osób niepełnosprawnych:

1. Paweł Wójtowicz – Fundacja Pomocy Rodzinom i Chorym na Mukowiscydozę „Matio”, -przewodniczący

2. Małgorzata Felger – Fundacja Helpful Hand, – zastępca przewodniczącego

3. Zofia Sawa – Krakowska Rada Niepełnosprawnych, – członek

4. Piotr Stefański – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci Niewidomych i Słabowidzących Nadzieja. – członek

5. Małgorzata Turek – Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci Ze Schorzeniami Neurologicznymi „Chmurka”, – sekretarz
We wskazanym okresie Rada spotykała się regularnie, co najmniej raz w miesiącu.

Na posiedzeniach zajmowała się następującymi sprawami:
1. Opiniowała propozycje uchwał Rady Miasta Krakowa w sprawie określenia zadań, na które przeznacza się środki PFRON przyznane wg algorytmu, oraz wysokość kwot przeznaczonych na poszczególne zadania, zgodnie z aktualnymi potrzebami osób niepełnosprawnych z zakresu rehabilitacji zawodowej i społecznej realizowanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej,

2. Zaopiniowała pozytywnie 12 projektów uchwał i programy przyjmowane przez Radę Miasta Krakowa w sprawach, które dotyczyły osób niepełnosprawnych,

3. Zaopiniowała 225 projekty miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, pod kątem przystosowania dla osób z niepełnosprawnością,

4. Nadzorowała, co miesięczne informacje od Straży Miejskiej w sprawie kontroli miejsc parkingowych ( Koperta) wyznaczonych dla osób niepełnosprawnych i egzekwowanie kar,

5. Opiniowała zasady rozpatrywania wniosków o dofinansowanie ze środków PRRON z zakresu rehabilitacji społecznej osób z niepełnosprawnością,

6. Rada wdrożyła , identyfikator Gminny Transport Osób Niepełnosprawnych (GTON ) – VI.2020r. w celu zgody na poruszanie się BUS pasem dla transportu, który przewozi dzieci, młodzież i osoby niepełnosprawne do szkół, pracy , na rehabilitację dofinansowywanych przez Gminę Miejską Kraków. Prawo do korzystania z tego mają osoby zamieszkałe na terenie Gminy Miejskiej Kraków i posiadające ważne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności,

7. Członkowie Rady udzielili pomocy osobom niepełnosprawnym w załatwianiu ich indywidualnych spraw. Rada współpracowała z organizacjami pożytku publicznego , instytucjami i urzędami, Radą Miasta Krakowa, odpisywała na pisma i prośby,
Członkowie Rady prowadzili działania interwencyjne na pisemne wnioski mieszkańców , brali udział w wizjach lokalnych :
• poszerzono kod chorobowy o symbol 07S do karty parkingowej,
• konsultowano i interweniowano w sprawie dostępności, dostosowania do potrzeb osób z niepełnosprawnościami „Park Zakrzówek”, „Park Bednarskiego”, „Pakt Jerzmanowskiego”, „Park Krakowski” oraz „ PARK Jordana” – Jordanówkę,
• zawnioskowano o dostępność w wyborach do lokali wyborczych dla osób z niepełnosprawnością ruchową, oraz nakładki dla osób niewidomych i niedowidzących,